Witamina C jest substancją naturalnie występującą w owocach oraz warzywach, a jej ilość dostarczana do organizmu zależy od ich spożycia. Jest charakteryzowana jako silny przeciwutleniacz; wykazuje również działanie kardioprotekcyjne i stanowi istotny składnik w pielęgnacji skóry. Często jest dodatkowo suplementowana w celu wzmocnienia odporności organizmu. Obecnie konsumenci coraz częściej sięgają po produkty z witaminą C pochodzenia naturalnego zamiast po witaminę wytworzoną przemysłowo. Na rynku farmaceutycznym pojawia się coraz więcej produktów naturalnych, a producenci chętnie potwierdzają fakt obecności naturalnie pozyskanej witaminy C w ich preparatach, prezentując wyniki przeprowadzonych analiz strukturalnych. Jest ona tematem wielu badań mających na celu dokładniejszą analizę jej właściwości i możliwości zastosowania.
Witamina C to mieszanina dwóch kwasów – L-askorbinowego i L- dehydroaskorbinowego. Warto wspomnieć, że kwas askorbinowy występujący w warunkach naturalnych, jak i syntetyzowany zawsze występuje jako forma L prawoskrętna, będąca biologicznie jedyną aktywną formą tego kwasu. Zdolność do syntezy witaminy C wykazuje większość organizmów, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Jednak naczelne (a także świnki morskie oraz niektóre ryby) filogenetycznie utraciły możliwość syntezy kwasu L- askorbinowego, jest to więc dla nich niezbędna substancja egzogenna, stąd też niezmiernie ważne jest regularne dostarczanie jej z pokarmem, aby zapobiec niedoborom tego składnika.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o