Kolagen jest znany ludzkości od tysięcy lat. Początkowo stosowany był jako klej (z gr.: „kolla”, czyli „klej”). Przez naukowców traktowany był jako tkanka podporowa pozbawiona aktywności biologicznej. Ostatnie kilkadziesiąt lat przyniosły zwrot. Wyodrębniono 29 kolagenów i ponad 1000 mutacji. Ustalono, że nieprawidłowości w strukturze kolagenu mogą być przyczyną bardzo wielu chorób. Produkcja kolagenu u człowieka zaczyna się zmniejszać po 25. r.ż., a całkowicie ustaje po 60. r.ż. Wynikła potrzeba coraz większej suplementacji tego białka w różnych postaciach i z różnych przyczyn opisanych w artykule.
Kolageny można podzielić na dwie główne grupy:
1. kolageny fibrylarne,
2. kolageny niefibrylarne.
Różne rodzaje kolagenów i ich struktura mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia stabilności mechanicznej, elastyczności i wytrzymałości tkankom i narządom.
Skóra właściwa w 70-85% składa się z kolagenu, z czego aż 80% stanowi najpowszechniejszy kolagen typu I. Jest odporny na rozciąganie, dzięki czemu stanowi podstawowy składnik nie tylko skóry, ale też ścięgien, kości, stawów i naczyń krwionośnych. W płynnej postaci znajduje się też w rogówce oka.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki.
Sprawdź więcej ustawień plików cookie, aby zarządzać swoimi preferencjami.
Więcej informacji na temat plików cookie i przechowywania danych można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Ustawienia cookies
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.