Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce dietetyki w chorobach nerek, które zostały wygłoszone podczas konferencji I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej „Dietetyka w transplantologii i nefrologii”. Konferencja odbyła się 19 kwietnia 2018 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Przewlekła choroba nerek (PChN) występuje u 10% populacji, schyłkowa niewydolność nerek u 0,1%. Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju i progresji przewlekłej choroby nerek. Wskazują na to dane z dużych badań epidemiologicznych. Dokładny mechanizm prowadzący do uszkodzenia nerek w otyłości nie jest poznany. Kluczową rolę odgrywają zaburzenia hemodynamiczne, hiperfiltracja, aktywacja układu RAA i uwalniane z tkanki tłuszczowej adipokiny oraz prozapalne cytokiny.
Cechą charakterystyczną glomerulopatii związanej z otyłością jest glomerulomegalia, której mogą towarzyszyć zmiany o charakterze ogniskowego segmentalnego twardnienia kłębuszków (wtórny FSGS). Pośrednio otyłość może nasilać uszkodzenie nerek poprzez wpływ na rozwój cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.
Charakterystyczny obraz kliniczny PChN w otyłości to białkomocz u osoby otyłej bez zmian w osadzie moczu. Białkomocz rzadko ma charakter zespołu nerczycowego, a w tych wypadkach nie obserwuje się obrzęków, hipoalbuminemii lub dyslipidemii charakterystycznej dla zespołu nerczycowego. Przebieg choroby jest powolny.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki.
Sprawdź więcej ustawień plików cookie, aby zarządzać swoimi preferencjami.
Więcej informacji na temat plików cookie i przechowywania danych można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Ustawienia cookies
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.