Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie, który zawiera ponad 1500 związków chemicznych. Działanie kawy na ludzkie zdrowie jest niejasne. Wiąże się z osobniczym metabolizmem kofeiny i kawy oraz z wieloma czynnikami środowiskowymi. Naukowe dowody wskazują, że umiarkowana konsumpcja kawy jest związana ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, jak również nowotworów. Może ona wywierać działanie ochronne w przypadku stwardnienia rozsianego, pierwotnego stwardnienia dróg żółciowych i wrzodziejącego zapalenia jelit. Jednakże konsumpcja kawy zwiększa wartości niektórych wskaźników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym ciśnienia krwi. Mózg płodu wydaje się być bardziej wrażliwy na kofeinę w pierwszych 15 tygodniach ciąży. Zalecenia różnych organizacji naukowych rekomendują jako bezpieczną dla ciężarnych konsumpcję 200-300 mg kofeiny dziennie. Artykuł przedstawia szerokie spektrum działania kofeiny i kawy na organizm ludzki.
Kawa rośnie na krzewach kawowych, tzw. kawowcach. Wszystkie gatunki rodzaju Coffea (do Coffea należy ok. 500 rodzajów i ponad 6 tys. gatunków) są drzewiaste i mogą sięgać nawet do wysokości 10 metrów. Początkowo owoc jest
zielony, w miarę dojrzewania uzyskuje barwę ciemnoczerwoną. Wewnątrz znajdują się przeważnie dwa ziarna. W ciągu zaledwie 70 lat z powodu zmian klimatycznych może wyginąć dziko rosnąca kawa arabska (Coffea arabica L.) – alarmują naukowcy z Royal Botanic Gardens w brytyjskim Kew.
Najbardziej popularne są dwa gatunki: Coffea Arabica (kawa arabika), na którą przypada ponad 60% światowej produkcji i Coffea Canephora (kawa robusta). Zawartość kofeiny w ziarnach kawy zależy od jej gatunku. Gatunek Robusta charakteryzuje się ok. 2-krotnie większą ilością kofeiny niż gatunek Arabica.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki.
Sprawdź więcej ustawień plików cookie, aby zarządzać swoimi preferencjami.
Więcej informacji na temat plików cookie i przechowywania danych można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Ustawienia cookies
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.