2017-04-18 Aktualności

Osoby chore na przewlekÅ‚Ä… obturacyjnÄ… chorobÄ™ pÅ‚uc (POChP) powinny szczególnie  zwracać uwagÄ™ na swojÄ… dietÄ™, gdyż równie czÄ™sto wystÄ™puje tu problem z otyÅ‚oÅ›ciÄ…, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje sÄ… niekorzystne dla organizmu i prowadzÄ… do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej iloÅ›ci tlenu do nadmiaru tkanek, do czego ukÅ‚ad oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osÅ‚abienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogÅ‚Ä™bia chorobÄ™. Eksperci kampanii PÅ‚uca Polski podkreÅ›lajÄ… wiÄ™c, że należy tak ukÅ‚adać dietÄ™, aby uzyskać prawidÅ‚owÄ… masÄ™ ciaÅ‚a, która powinna dla chorego na POChP znajdować siÄ™ w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.

Głównym objawem POChP jest duszność wystÄ™pujÄ…ca podczas niewielkiego nawet wysiÅ‚ku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym zÅ‚agodzić te objawy. UkÅ‚adajÄ…c jadÅ‚ospis chorego, przed podjÄ™ciem decyzji o kalorycznoÅ›ci posiÅ‚ków, powinniÅ›my przede wszystkim ocenić  aktualny stan odżywiania pacjenta. DietÄ™ chorego na POChP determinuje przede wszystkim ilość tlenu niezbÄ™dna do spalania zjadanych pokarmów. Należy sprawdzać wagÄ™ pacjenta i na tej podstawie ocenić jego dzienne zapotrzebowanie energetyczne. BiorÄ…c pod uwagÄ™ istotÄ™ choroby, przy komponowaniu diety chorego na POChP musimy uwzglÄ™dnić znacznie zwiÄ™kszonÄ… pracÄ™ przepony wystÄ™pujÄ…cÄ… w tej dolegliwoÅ›ci. Należy wiÄ™c unikać zbyt obfitych posiÅ‚ków i  produktów powodujÄ…cych wzdÄ™cia, które unoszÄ… przeponÄ™ ku górze i znacznie utrudniajÄ… oddychanie.

„Dieta chorego na POChP, którego masa ciaÅ‚a jest prawidÅ‚owa nie różni siÄ™ od diety innych osób: powinien jeść maÅ‚e posiÅ‚ki, ale czÄ™sto. Tak jak przy zdrowej, zbilansowanej diecie, zaleca siÄ™ jedzenie piÄ™ciu posiÅ‚ków dziennie. Jednak bardzo ważne jest, aby byÅ‚y one objÄ™toÅ›ciowo niewielkie i nie powodowaÅ‚y wzdęć – duża objÄ™tość gazów w ukÅ‚adzie pokarmowym może utrudniać prawidÅ‚owÄ… wentylacjÄ™ pÅ‚uc. Chorzy na POCHP z  niedoborem masy ciaÅ‚a powinni spożywać pokarmy bogatoenergetyczne i zawierajÄ…ce kwasy tÅ‚uszczowe, w szczególnoÅ›ci wÄ™glowodany”  – podkreÅ›la prof. dr n. med. Adam Antczak, ekspert kampanii PÅ‚uca Polski.

W bardzo zaawansowanym stadium choroby duszność utrudnia pacjentowi robienie zakupów, przygotowywanie posiłków, a nawet spożywanie pokarmu. W związku z uciskiem przepony na żołądek, chory wcześnie czuje się syty. Dlatego osoby wychudzone powinny jadać dania bardziej kaloryczne, by wzmocnić mięśnie oddechowe.

„Chory z POChP musi także dbać o regularne wypróżnienia, jego dieta powinna wiÄ™c być bogata w bÅ‚onnik. Należy również unikać jedzenia bezpoÅ›rednio przed poÅ‚ożeniem siÄ™ spać. Ostatni posiÅ‚ek należy zjeść minimum trzy godziny przed poÅ‚ożeniem siÄ™ do łóżka, ponieważ w pozycji leżącej wypeÅ‚niony pokarmem i poÅ‚ykanym powietrzem  ukÅ‚ad pokarmowy zwyczajnie zajmuje sporÄ… objÄ™tość mogÄ…c wywoÅ‚ywać mechaniczny ucisk na struktury wewnÄ…trz klatki piersiowej, utrudniać prawidÅ‚owÄ… wentylacjÄ™ pÅ‚uc i nasilać w ten sposób duszność” dodaje prof. Adam Antczak.

POChP wedÅ‚ug Åšwiatowej Organizacji Zdrowia zajmuje 4. miejsce wÅ›ród najczÄ™stszych przyczyn zgonów, a w Polsce z jej powodu rocznie umiera ok. 17 tys. osób. PrzewlekÅ‚a obturacyjna choroba pÅ‚uc dotyka głównie osoby w Å›rednim i starszym wieku. Oprócz nieustÄ™pujÄ…cej dusznoÅ›ci, chorym dokucza także kaszel i konieczność czÄ™stszego wykrztuszania wydzieliny. Osoby podejrzewajÄ…ce u siebie to schorzenie, powinny poddać siÄ™ prostemu i nieinwazyjnemu pomiarowi oddechu, tzw. spirometrii. Badania zalecane sÄ… głównie osobom po 40. r.ż., które sÄ… czynnymi lub biernymi palaczami.

Niedowaga oraz otyÅ‚ość u osób chorych na POChP powodujÄ… zmniejszenie odpornoÅ›ci, czÄ™stsze zakażenia wirusowe i bakteryjne oraz mogÄ… prowadzić do zaostrzeÅ„ choroby. Eksperci kampanii PÅ‚uca Polski podkreÅ›lajÄ…, iż utrzymywanie prawidÅ‚owej masy ciaÅ‚a u chorych na POChP wpÅ‚ywa na przedÅ‚użenie życia.

Copyright © Medyk sp. z o.o